sâmbătă, 17 octombrie 2009

Tradare si lasitate = criza politica

       Se poartă. Un post despre nimic. Mă apuc să scriu despre orice îmi trece prin minte, deşi simt cum neuronul meu indolent vibrează în emisfera dominată de politică. Probabil că poluarea fonică generată de televizorul meu Diamant, rămas blocat pe antene, mă dirijează forţat spre zona revoltei personale. Simt că şi neuronul meu se izbeşte debusolat de cutia-mi craniană.
        Ce mă deranjează este încercarea sordidă de manipulare, dar ceea ce mă îngrijorează este mult mai important. Mă îngrijorează faptul că prinde! Poate pentru că am în dotare o singură celulă nervoasă, letargică si asinaptică.
       Eu am sa-mi fac datoria morală, faţa de mine şi faţă de cei care au trecut de nivelul de înţelegere al unei adunări simple, neimplicaţi politic - de a căuta şi varianta logică a mesajelor care ne bombardează micimea vieţilor noastre.
 
                   Astăzi despre trădare şi criză politică.
       Nu voi rememora perioada interbelică, istoria cu care peneliştii români se mândresc şi care e presărată din plin cu momente de înaltă trădare, ci voi face referire doar la ultimii 5 ani de politică carpato – danubiano – pontică, la începuturile crizei, la episoadele de nebunie temporară si de laşitate perenă.
    Este o dovadă de imbecilitate să privim ca moment al începutului crizei căderea guvernului Boc. Trebuie sa privim în urmă cu 5 ani de zile, atunci când Liberalii, în funte cu Tăriceanu au fost aduşi la putere, ca vioară întâi, de Traian Băsescu, omul care a reuşit să rupă tradiţia iliesciană, neo-bolşevică a României. Este de notorietate pactul realizat între Băsescu şi Tăriceanu, referindu-mă desigur la provizoratul funcţiei de prim-ministru. Dar ce să vezi, surpriză, doar pentru cei care nu cred că istoria se repetă, dar şi pentru cei care nu o cunosc – PNL a trădat! Stolojan, omul care a reuşit să ducă scorul PNL la cel mai mare nivel postdecembrist, alături de alţi câţiva importanţi lideri PNL, au fost îndepărtaţi, iar conducerea a fost recompusă din oamenii lui Patriciu. Cât tupeu au Liberalii sa vorbească despre democraţia în partidele care li se opun, când se ştie prea bine că nu ajunge nimeni în nici o funcţie importantă în PNL decât cu girul sau la indicaţia lui Patriciu. Da Patriciu, marele liberal care a sponsorizat PSD la alegerile din 2004, omul care pentru făţărnicia lui a fost condamnat de Băsescu, trezind ura şi promisiunile de răzbunare ale magnatului. Dar despre Patriciu am mai vorbit şi altă dată. Cât tupeu au Liberalii să vorbească despre democraţia altor partide, când hotărârea de a propune un om pentru funcţia de prim-ministru, acum, s-a realizat în dispreţul propriului lor statut.
       Un cuvânt dat, o strângere de mână, o strategie politică şi economică prestabilită, nu au contat pentru Liberali şi pentru Tăriceanu şi Patriciu, care i-au scos de la guvernare pe oamenii care i-au sprijinit în obţinerea funcţiilor deţinute, pe cei de la PD. Au vrut toată puterea pentru ei, doar pentru ei şi pentru interesele celui care îi mână în luptă. În doar 2 săptămâni au schimbat şi femeile de serviciu din guverne şi instituţii descentralizate, directorii de şcoli, prefecţii. Băsescu ar fi trebuit să stea şi să privească, să-i felicite eventual pe cei care au trădat toate principiile fair play-ului şi eleganţei, chiar şi strâmbe, din politică. A fost momentul în care Băsescu a luat atitudine. Atunci au încercat să-l distrugă pentru prima oară suspendându-l. N-au reuşit. O nucă mult prea tare pentru nişte oameni atât de mici.
       A trecut timpul, Băsescu a încercat să uite, să ierte, să creadă din nou într-o uniune de dreapta, după alegerile parlamentare din 2008. S-a întors spre partidul care deşi a avut guvernarea în cel mai bun context internaţional şi economic pentru România, prin sprijinirea pe faţa doar a oamenilor lor din teritoriu, nu au reuşit să treacă de 18%. Partidul lui Băsescu îşi cvadruplase în opoziţie procentele. Liberalii au refuzat. Ştiau ce au lăsat în urmă, ştiau ce tăvălug avea să vie peste România, dinspre UE şi USA, iar laşitatea lor a fost mai intensă decât mirosul ciolanului pe care îl părăseau. Aveau şi burţile pline, e adevărat. Singura soluţie pentru a nu scăpa ţara în mâna pesediştilor flămânzi şi cu ochii injectaţi a fost o alianţă cu aceştia, pentru a încerca ţinerea lor sub control. Timpul a trecut şi Liberalii şi-au simţit burţile goale şi setea de ciolan era din ce în ce mai acută. Pesediştii cu lanţul de gât se zvârcoleau precum prea mulţi pirania într-un acvariu prea mic.
       Peneliştii au găsit momentul pentru a juca ultima lor carte, în contextul dat. Doreau să dea ultima lovitură omului care i-a ridicat, i-a adus la putere, le-a oferit şansa de a da continuitate guvernării lor. Antonescu, noul lor lider, omul de casă a lui Patriciu, omul care nu face nici un pas fără sfatul şi îndrumarea tătucului, a trecut la atac, sprijinit de pesediştii mânaţi de aceleaşi interese. Hazliu este că Andronescu şi Geoană se consideră mult prea neimportanţi unul pentru celălalt şi uită că în finală este un singur loc, alături de cel ocupat 1000% de Băsescu.
       Nu a contat că România trece printr-o perioadă de maximă dificultate economică şi socială, nu a contat că organismele mondiale sunt cu ochii pe noi, nu a contat interesul oamenilor de rând, ceea ce a contat a fost doar lupta pentru funcţia de preşedinte şi optimizarea avantajelor pentru contracandidaţii lui Băsescu – guvernul Boc a fost sacrificat. Urmează o perioadă de maximă inflexibilitate, peneliştii reuşind să convingă pesediştii să susţină candidatul lor, folosind argumentul punerii în genunchi a lui Băsescu.
Băsescu nu a cedat, nu încă, a venit cu un om, un independent adevărat, nu unul care să fi făcut campanie pentru PNL la ultimele tururi electorale. A fost mutarea lui, mişcare care a scos la iveală fixismul PNL şi PSD, relevând astfel faptul că aceştia nu doresc decât posibila răsturnare a lui Băsescu şi nu încheierea crizei politică. Altfel, chiar înainte de anunţarea unui nume, de ce să fi făcut declaraţii în sensul că orice propunere ar veni dinspre Cotroceni, nu va fi acceptată de PNL sau PSD?

         Va continua…


Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire